Kerecsend Római Katolikus templom

Világ Királynéja római katolikus templom

Egertől 13 kilométerre délnyugatra található, a Mátra és a Bükk lábainál. A községet a Laskó-patak szeli ketté. A jelenlegi templom 1960-ban épült, Világ Királynéja tiszteletére van felszentelve. Kerecsend első kőből épült temploma 1732-ben épült fel, melyet 1770-ben megnagyobbítottak. 1944. november 16-án a németek felrobbantották.

Az új templomot 1960-tól építették, tornya 1997-re készült el. A templom előtt lévő kertben található Nepomuki Szent János szobra. A visszavonuló német katonaság november 16-án este 19.45-kor felrobbantotta a Laskó hídját, de az Abonyi útra robbantották a téglagyár kéményét is. Szintén az esti órákban két német katona a harangozó vitéz Kerecsendi Pál lakásán megjelent és követelte a templom kulcsait. Időnyerés céljából letagadta, hogy az nála lenne, de kevés idő múlva újabb két német kíséretében odaérkezett Szabó Antal plébános és Baráth István káplán.

A plébános a kényszer hatására átadta a kulcsot, s a németek 16 láda robbanóanyagot helyeztek el a templom különböző részein. A robbantás nemsokára megtörtént, s romok egy része az útra omlott.

Készítette: Jeneiné Csernák Marianna